sr Crnogorski en English
slajd_4.jpeg
Image is not available
Image is not available
Image is not available
slajd_4.jpeg
slajd_1.jpeg
Image is not available
slajd_1.jpeg
slajd_5.jpeg
Ekipa koja je
spasila brojne živote!
slajd_5.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_2.jpeg
Image is not available
slajd_2.jpeg
slajd_7.jpeg

Ekipa hitne pomoći na intervenciju izlazi sa sirenom i rotacionim plavim svijetlom! Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju ova obilježja i prvenstvo prolaza!

slajd_7.jpeg
previous arrow
next arrow

Aktuelnosti

Nerezidentna ambasada Izreala u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
 
mashav04
 
 
Medicinsku opremu u ime Ambasade ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuku Nikoviću, uručio je nerezidentni ambasador države Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan.
Zahvaljujući ambasadoru na dosadašnjoj podršci i pomoći, ministarka zdravlja je istakla da je ova donacija neizmjerno važna za zdravstveni sistem, jer se upotrebom ovih aparata spašavaju ljudski životi.
Izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje, ministarka Borovinić Bojović je najavila spremnost i potrebu za mogućnost unapređenja odnosa dvije zemlje u oblasti medicine, s posebnim naglaskom na Zavod za hitnu medicinsku pomoć.
- Sistem hitne medicinske pomoći u Izraelu je možemo slobodno reći suveren, precizan i besprekoran, sa jasno definisanim protokolima i mi, kao sistem koji želi da unaprijedi ovaj vid veoma važnog segmenta zdravstva, želimo da primijenimo modele od najboljih, što vi svakako jeste, kazala je ministarka zdravlja.
Ona najavila da će, u cilju produbljivanja saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva, pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela.
 
mashav01
 
 
Izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom zdravlja, ambasador Vilan je najavio i u narednom periodu pomoć i podršku njegove zemlje crnogoskom zdravstvenom sistemu. Takođe, kazao je da će se kroz obuke koje organizuje Agnecija za međunarodnu razvojnu sardanju (MASHAV), omogućiti crnogorskim zdravstvenim radnicima stručno usavršavanje u različitim oblastima medicine.
 
mashav03
 
Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Vuk Niković, upoznao je ambasadora sa načinom funkcionisanja ustanove kojom rukovodi i kazao da je u planu njena reorganizacija, pri čemu će, kako je dodao, iskustva Izraela u tom segmentu biti od velike pomoći, kako bi se unaprijedio sistem crnogorske hitne pomoći.

Vozila Hitne pomoći od sada izdaju elektronske fiskalne blokove

 Podgorica, 15. oktobar 2021. – Kompanija MTEL je donirala fiskalne uređaje Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Tim povodom danas je u MTEL-u održana konferencija za medije.

Izvršna direktorka MTEL-a Tatjana Mandić podsjetila je da je u strategiji  društveno odgovornog poslovanja MTEL-a  zdravstvo uvijek imalo primarnu poziciju, o čemu svjedoče brojne donacije u proteklih 14 godina, kao što su donacije Urgentnom centru, Klinici za radiologiju, Klinici za neonatologiju, Kovid Call centar 1616, preko milion eura vrijedna donacija za projekat Telemedicina i mnogi drugi.

mtel kase 2

 

„Današnja donacija je prirodan slijed našeg dosadašnjeg poslovanja i okrenutosti medicini, kako bi građanima Crne Gore i onima koji nam dolaze u posjetu Crnoj Gori učinili zdravstveni sistem modernijim i efikasnijim. Od početka godine smo ponudili m:fisikal uslugu kao podršku državnom projektu uvođenja elektronske fiskalizacije u Crnu Goru, a danas evo obezbjedjujemo mobilne fiskalne kase za terenska vozila Hitne pomoci. Koristim priliku da pohvalim inicijativu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktora Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Vuka Nikovića da uvedu u zakonski propisane fiskalne tokove zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, čak i one koje su u državnom vlasništvu. Mi smo opredijeljeni da nastavimo sa projektom fiskalizacije i našim servisom pomognemo u sprovođenju ovog sjajnog projekta“ istakla je Tatjana Mandić, izvršna direktorka kompanije MTEL.

mtel kase 3

 

„Usvajanjem Zakona o fiskalizaciji, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je u obavezi da ovaj segment poslovanja transparentno i organizovano uredi u skladu sa Zakonom. S obzirom na to da je Crna Gora prepoznata kao turistička destinacija, a turisti iz zemalja Evrope i svijeta koji nas posjećuju i koji zdravstveno osiguranje dobijaju u matičnoj zemlji, očekuju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i u Crnoj Gori.

mtel kase

 

Troškove liječenja i dobijanje zdravstvenih usluga u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć snosi osiguranik, te je stoga neophodno izdati odgovarajući fiskalni račun kao dokaz o pruženoj medicinskoj usluzi. Ujedno, Zavod će fiskalizacijom u potpunosti imati uvid u sopstvene prihode. Kao podrška cjelokupnom sistemu fiskalizacije u Crnoj Gori, kompanija M:TEL podržala je fiskalizaciju sistema u ZHMP i donirala pet fiskalnih kasa. Na iskazanoj podršci i donaciji, Zavod je zahvalan kompaniji M:TEL i nadamo se da je to tek početak saradnje“ rekao je VD direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Prim. Mr Sci. dr med. Vuk Niković na današnjoj konferenciji za medije.

Iz razloga što je kontejner za pregled kovid pozitivnih građana Pljevalja koji je bio stacioniran pored prostorija Hitne medicinske pomoći prebačen na plato ispred Kovid odjeljenja bolnice zbog povećanog priliva pacijenata, postojala je potreba za drugim kontejnerom koji bi služio za preglede kovid pacijenata koji se javljaju na pregled u noćnoj smjeni rada Hitne medicinske pomoći.

 pljevlja
 
Iz tog razloga su se nadležni iz zdravstvene ustanove u Pljevljima obratili za pomoć Rudniku uglja Pljevlja, koji su se odmah odazvali na apel za pomoć i sa DTO sistema prebacili kontejner pored objekta Hitne medicinske pomoći i uz pomoć dizalice montirali.

Radnici građevinske struke Rudnika uglja Pljevlja su izvršili kompletnu rekonstrukciju unutrašnjosti kontejnera, priključili i struju, pa su uslovi za rad u kontejneru odlični, tako da ne zaostaju za uslovima za rad u ambulanti.

Iz ove zdravstvene ustanove se zahvaljuju nadležnima u Rudniku uglja Pljevlja što su prepoznali važnost trenutka i korist za širu društvenu zajednicu i pritekli u pomoć u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji u gradu, koja odnosi ljudske živote i ima tragične posledice za mnoge pljevaljske porodice.

Izvor: PV informer

 Magazin „Health spot“ i Ministarstvo zdravlja Crne Gore podržalo je inicijativu ZHMP da se u okviru Dana zdravlja u Nikšiću orgazizuju „Dani Hitne medicinske pomoći“, rekao je v.d. direktora dr Vuk Niković gostujući u emisiji Mreža na RTCG.

On je istakao da je to prvi put da se u Crnoj Gori organizovao događaj tog tipa.

mreža.me photo1

„Imali smo u Tehnopolisu akreditovane predavače i akreditovani smo od strane Ljekarske komore Crne Gore. Otakako postoji Hitna pomoć u Crnoj Gori, a ona postoji otkako postojimo i svi mi, ovakvo nešto nije organizovano i ono je prepoznato od strane Ministarstva na pravi način da krenemo da afirmišemo taj vrlo bitan segment zdravstva a to je upravo Hitna medicinska pomoć“, rekao je dr Niković.

Prema njegovim riječima, građani su mogli na nikšićkom trgu vidjeti aktiviste Crvenog krsta kao i predstavnike drugih institucija koji su promovisali zdrave stilove života poput Domova zdravlja Podgorica i Nikšić, Opšte bolnice Nikšić, Instituta za javno zdravlje itd. a u svemu su imali i podršku Opštine Nikšić.

„Takođe, građani su mogli da vide i pokazne vježbe kardio-pulmonalne reanimacije što je i sušina postojanja i rada u Hitnoj pomoći“, kazao je dr Niković istakavši da je to dobra uvertira zato što će Zavod u narednom periodu realizovati veliki projekat u kome će deset projektnih gradova u Crnoj Gori dobiti eksterne automatske defibrilatore.

„Zanči, na javnim površinama ćemo imati postavljena dva defibrilatora koji nekome mogu da spase život. Tako da je ovo jedan početak i nadam se jedan veliki zamaha za Zavod za hitnu medicinsku pomoć“, rekao je v.d. direktora Zavoda.

 

Sve institucije koje su učestvovale u ovom događaju objedinile su se na jednom mjestu i zajedno pokušali da funkcionišu kao pravi tim, jer, baviti se zdravljem ljudi, kaže dr. Niković, to ne može da radi pojedinac, već to mora da radi tim.

„Mi iz ZHMP smo prosto neko ko funkcioniše timski a cjelokupan sistem zdravstva čini mi se da sad po prvi put timski funkcioniše i jedni druge prepoznajemo, i mislim da to generacija koju treba pustiti da određene stvari koje su bile manjkavosti - da ih jednostavno ova generacija ispravi“, navodi dr Niković naglašavajući da su doajeni crnogorskog zdravstva svoju karijeru počinjali u Hitnoj pomoći.

„Ljudi koji danas predstavljaju crnogorsko zdravstvo su tu počeli i onda smo imali jedan period kada ta instituja nije bila prepoznata jer nije Hitna pomoć nije samo kada se pojavite ujutru i piate koliko je bilo pregleda, nego je pitanje kako ste vi to opremljeni, kako vas doživljavaju građani i ovo je dobra stvar da se građanima predstavimo, jer je rad u Hitnoj pomoći naporan posao - to je dvanaestočasovo radno vrijeme i nemamo mnogo prilike da budemo viđeni“, rekao je dr Niković.

U petak 24. 09. 2021. godine u Nikšiću je po prvi put organizovan stručno-edukativni skup “Dani hitne medicinske pomoći” u organizaciji Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Health magazina pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i Opštine Nikšić. U pitanju je trodnevni događaj koji je na gradskom trgu otvorio v.d. direktora Zavoda dr Vuk Niković i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

IMG 11cb10abbcf97d56beddbd9862749d9b V

Na trgu su bili postavljeni štandovi javnih zdravstvenih ustanova, kao i kompanija koje promovišu zdrave stilove života a koje su ovu manifestaciju podržale: Domovi zdravlja Podgorica, Domovi zdravlja Nikšić, Institut za javno zdravlje, Opšta bolnica Nikšić kao i Natura wealth, Galenika, SANDOZ, ALKALOID Skopje, BRITA, Jana, RICHTER GEDEON i SAVA osiguranje.

Medicinski timovi Zavoda za HMP su na gradskom trgu u petak i subotu održali pokazne vježbe reanimacije i rane defibrilacije građanima Nikšića. Radionice kardiopulmonalne reanimacije održane su i u Etno selu “Montenegro” gdje su učesnici stručno-edukativnog skupa bili smješteni.

V.d. direktora Zavoda je najavio da će u narednom periodu deset gradova programskog područja dobiti po dva eksterna defibrilatora u okviru projekta RACE koji se finansira kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Defibrilatori će biti postavljeni na javnim površinama, a u toku je izrada Pravilnika o standardima za sprovođenje pograma javno dostupne rane defibrilacije. U sklopu projekta biće obučeni pripadnici policije i pripadnici službi zaštite i spašavanja, kao i zaposleni na aerodromu i planinari-vodiči.

Predavanja u sklopu stručno-edukativnog skupa su održana u prostorijama poslovnog centra ”Tehnopolis” i to je prvi akreditovani skup koji se na temu hitne medicinske pomoći održao u Crnoj Gori.

243011676 541637283598169 4496423066148339494 n

Skup je otvorila ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je tom prilikom istakla značaj urgentne medicine i kazala da je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja da se u saradnji sa menadžmentom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve jedinice na teritoriji države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Na skupu je bilo riječi o organizaciji hitne pomoći, savremenim izazovima primarne zdravstvene zaštite, diferencijalnoj dijagnostici bola u grudima kao i o kardio-pulmonalnoj reanimaciji.

Predavači na seminaru su bili v.d. direktora Zavoda dr Vuk Niković, direktor Domova zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić kao i dr Mitar Radulović, dr Dubravka Rakočević, dr Milan Radulović i biolog Anđelka Šćepanović.

IMG bd6e6123927e817455979b12207940ca V

Ovaj događaj je završen juče, 26. 09. 2021. godine a tokom čitava tri dana realizovani su različiti sadržaji koji se tiču promocije zdravlja i zdravih stilova života.

Stanje voznog parka Hitne medicinske pomoći je loše, ali će do kraja godine imati 12, 13 novih automobila, kazao je vršilac dužnosti direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković. On je istakao da je odlazak ljekara iz tog dijela zdravstvenog sistema problem koji se krio prethodnih 10 godina. Dodao je i da Hitnu pomoć niko ne može ugasiti, ali da će se dešavati reorganizacije u cilju bolje zdravstvene zaštite.

vuk niković

 
 Niković je za Jutarnji program TVCG kazao da je trend odlaska ljekara iz Hitne medicinske pomoći tajna koja je čuvana 10 godina.

“Ja sam kao ljekar u posljednjih 10 godina kritikovao i govorio da je to jedan trend koji je prepoznat i u regionu. Mene je dopala nezahvalna dužnost da pokušam vratiti imidž ustanove koji je po mom dubokom uvjerenju poljuljan. Danas postoji trend da ne treba raditi u Hitnoj pomoći”, kazao je on.

Smatra da će morati da rasporede resurse, da ih organizuju, a ne ukidaju.

Govoreći o nedavnim informacijama o gašenju jedinice hitne pomoći u Golubovcima, on je kazao da da je to bio pokušaj u dogovoru sa Ministarstvom da postojeće resurse organizuju na najbolji način kako bi svaki građanin Podgorice i Golubovaca dobio na vrijeme pomoć.

“Svi znamo da je hitnu pomoć nemoguće ukinuti. Mi moramo da raspodijelimo ljudske resurse koje u jednom momentu nijesmo imali, a kasnije smo u dogovoru s ministarstvom ljude koji su dobili specijalizacije odgodili za april. Niko nikad ne može ukinuti hitnu medicinsku pomoć. Međutim u jednom momentu ćemo morati da raspodjeljujemo sredstva u skladu sa situacijom”, kazao je Niković.

Ističe da je stanje voznog parka izuzetno loše.

“Na teritoriji Crne Gore imamo 21 jedinicu Hitne pomoći, četiri treba da se otvore do kraja godine. Vozni park je u lošem stanju. Ako vam se desi da vam Hitna pomoć kaže da ne može izaći na teren, moguće je da im je automobil pokvaren. Mi se trudimo da to za sada funkcioniše na zavidnom nivou, a nadamo se da ćemo do kraja godine imati 12, 13 automobila”, kazao je on.

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć, kaže on, bilježi povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima kovida 19 i svi su pregledani na adekvatan način.

Takođe, istakao je da su ove godine imali manje intervencija na Sea Dance festivalu u odnosu na prethodne.

(RTCG)

Strana 1 od 6

Adresa

Menadžment Zavoda:

Vaka Đurovića bb

81000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt

Menadžment Zavoda:

Telefon: +382 (0)20 226 081

Fax: +382 (0)20 226 082

e-mail: kontakt@zhmp.me

PIB: 02779773

© 2021 JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - Sva prava zdržana