sr Crnogorski en English
slajd_4.jpeg
Image is not available
Image is not available
Image is not available
slajd_4.jpeg
slajd_1.jpeg
Image is not available
slajd_1.jpeg
slajd_5.jpeg
Ekipa koja je
spasila brojne živote!
slajd_5.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_6.jpeg
slajd_2.jpeg
Image is not available
slajd_2.jpeg
slajd_7.jpeg

Ekipa hitne pomoći na intervenciju izlazi sa sirenom i rotacionim plavim svijetlom! Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju ova obilježja i prvenstvo prolaza!

slajd_7.jpeg
previous arrow
next arrow

Aktuelnosti

Rukovodilac novootvorene organizacione jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Tuzima, dr Behar Adžović, govorio je u Jutarnjem programu RTCG-a o tome kako funkcioniše Hitna pomoć i kakva je epidemijska situacija u toj Opštini.

dr behar adžović

"S obzirom na to da preko dana radi kovid centar na Starom Aerodromu, mi još nismo opremljeni, ne možemo da radimo s kovid pacijentima i preko dana ih šaljemo da se jave u kovid centar. A u noćnim satima, nakon devet sati, kada je kovid centar zatvoren - šaljemo ih u Podgoricu jer oni imaju kontejner, posebno mjesto za pregledanje kovid pacijenata", rekao je dr Adžović.

On je kazao da i obavljaju kućne posjete kovid pacijenata onda kada imaju gušenje ili im je život ugrožen, a napominje i da se dešava da kolege zatraže pomoć ekipe HMP onda kada ne mogu da stignu da obave kućnu posjetu ili je potreban transport pacijenta.

"Počeli smo nedavno, 5. novembra sa radom i imali smo oko 1100 pregleda, oko 300 kućnih posjeta. To je veliki broj za tako kratak period u odnosu na broj stanovnika u Tuzima. Od svojih sugrađana čujem pozitivne komentare: da je to stvar koja je trebalo ranije da se uvede, da se osjećaju sigurnije kad znaju da smo tu blizu, da mogu da se jave u noćnim satima ili da dođemo do njih", kazao je dr Adžović.

Pogledajte video gostovanja:
https://www.facebook.com/watch/?v=669876581129112

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je, gostujući na Jutarnjem programu RTCG 14. januara 2022. godine, da će obdukcija pokazati pravi uzrok smrti bebe koja je dan prije preminula u Danilovgradu, ali da još ne zna da li će porodica pristati na to.

 vuk nikovic
 
Tridesetominutna reanimacija bebe koju je juče radila ekipa Hitne medicinske pomoći u Danilovgradu  nije dala rezultat i tek započeti život je izgubljen. Nakon toga Zavod za hitnu medicinsku pomoć izdao je nalog za sudsko medicinsku obdukciju kako bi znali siguran uzrok smrti.
 
“Dijete je prije toga bilo hospitalizovano.Ono je bilo kovid pozitivno, ali imalo je određenih urođenih zdravstvenih problema. Pušteno je na kućno liječenje u stabilnom stanju. Ono što je dovelo do smrti utvrdiće sudsko medicinsko osoblje”, kazao je Niković u Jutarnjem programu TVCG.
 
Nije mogao da kaže da li će porodica pristati na obdukciju, ali smatra da to treba da bude praksa kao u svim razvijenim zemljama.  Niković naglašava da se mora poštovati dostojanstvo porodice i struke i da se ne smije izlaziti sa senzacionalističkim vijestima.
 
“Moj apel jutros je da se vakcinišemo jer je to jedini način da pobijedimo virus”, kazao je on.
 
Kod preminule bebe u prenatalnom periodu, dijagnostifikovani su urođeni srčani problemi zbog kojih je i nakon rođenja bila na bolničkom liječenju 17 dana i bila kovid pozitivna.

Poslušajte video gostovanja:
https://www.facebook.com/191683917550186/videos/1214046525789229

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je  u sklopu projekta RACE (Trka za život), od ušteda iz realizovanih nabavki, a uz prethodno odobrenje Upravljačkog tijela programa realizovao nabavku računarske opreme i multifunkcionalnih štampača.

 
IPA1
 
Projekat RACE se finansira kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i podrazumijeva usklađivanje i unaprjeđenje hitne medicinske usluge (EMS – Emergency Medical Services) u cilju postizanja veće efikasnosti i profesionalnosti u očuvanju ljudskih života kao i pružanja zajedničkog odgovora u slučaju većih, masovnih nesreća na programskom području. U skladu sa ciljem projekta, nabavljena je i računarska oprema u vrijednosti od 9,470.00 evra bez PDV. 
 
U okviru projekta RACE, realizovana je i nabavka 20 eksternih automatskih defibrilatora (AED) koji će biti postaljeni u gradovima predviđenim projektom na javnim mjestima.Takođe, nabavljena su i dva trening AED-a za potrebe Edukativnog centra ZHMP. Vrijednost ove nabavke je 39,446.00 evra sa PDV.  
 
IPA2
 
ZHMP je realizovao edukativne radionice za pravilno korišćenje AED-a i pružanja prve pomoći.
 
Realizovana je edukacija 150 zaposlenih iz Zavoda za HMP Crne Gore na teme: politrauma i kinematika traume kod djece i odraslih, primarno zbrinjavanje povrijeđenih, održavanje prohodnosti disajnog puta kod odraslih i djece, ventilacija i oksigenoterapija tokom transporta, cirkulacija, kontrola krvarenja, prevencija i kontrola šoka, povrede glave, kičmene moždine, grudnog koša, abomena, lokomotornog sistema, kao i ABCDE pregled djece, monitoring povrijeđenog pacijenta u toku transporta, nadoknada tečnosti i analgezija.
 

Danas su Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć Crne Gore isporučena prva tri od dvanaest specijalnih sanitetskih vozila.

zhmp

Bužetska sredstva predviđena za ovu namjenu iznosila su 421 080 eura sa PDV om.

Vozila će biti biti proslijeđena jedinicama za Hitnu medicinsku pomoć u Žabljaku, Kolašinu i Mojkovcu.

Ostala vozila će biti dostavljana u kontinuitetu do 24. 02. 2022. godine kada će jedinice Zavoda raspolagati novim vozilima koja su opremljena savremenom medicinskom opremom, sve u cilju poboljšanja i podizanja nivoa zdravstvene zaštite.

Dr Mirjana Noković govorila je za Dnevnik RTCG o upotrebi pirotehničkih sredstava i povredama koje ona može prouzrokovati, te slučajevima sa kojima su se timovi Hitne pomoći susretali kada su u pitanju povrede nastale njihovom upotrebom.

"Srećom ove godine još uvijek nismo imali povrijeđene sa pirotehničkim sredstvima, što ne znači da ih ranijih godina nije bilo", kazala je dr Noković za RTCG.

268727760 345201660357414 2044114307582674750 n

Ona je kazala da je svake godine upotreba petardi tokom novogodišnjih praznika bila prisutna iako je zabranjena.

"Bilo je i amputacija djelova šaka, povreda djelova oka, uha... Jedan trenutak nepažnje može dovesti do trajnog invaliditeta kod djece i kod odraslih", rekla je dr Noković.

Dr Noković je skrenula pažnju roditeljima da ne dozvole djeci da upotrebljavaju bilo kakva pirotehnička sredstva jer svaka upotreba može dovesti do posledica kakve su različite povrede.

Gostovanje pogledajte na linku:

http://www.rtcg.me/tv/emisije/informativni/dnevnik-2/346503/dnevnik-26122021.html?fbclid=IwAR11ZBf-BoLvWnA_rUqB6iAlFXQYa-loxHqQ8Kz5CD_288yRU6uMmOVeqyE

Medicinski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore učestvovali su juče u vježbi „Nesreća vazduhoplova na Aerodromu Podgorica“ koja je održana u području aerodroma a izvođenju su prisustvovali direktor Zavoda dr Vuk Niković kao i pomoćnik direktora za zdravstvenu djelatnost i koordinaciju rada jedinica Zavoda dr Dubravka Rakočević.

Nenaslovljeni dizajn

Vježba je izvedena u oragnizaciji Operatera Aerodroma Podrogorica „Aerodromi Crne Gore“ AD od strane službi OJ Aerodrom Podgorica: Spasilačko-vatrgasne službe, Službe zemaljskog opsluživanja, Službe planiranja i upravljanja saobraćajem, Službe bezjednosti i Tehničke službe, kao i uz učešće: Direktorata za zaštitu i spašavanje Crne Gore, Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, Terminalne kontrole letenja Podgorica – SMATSA, Stanice granične policije II Aerodroma Podgorica – Uprave policije Crne Gore, Carinske ispostave Aerodroma Podgorica – Uprave prihoda i carina Crne Gore.

20211217 094830 0000

Nenaslovljeni dizajn 1

 

 

Adresa

Menadžment Zavoda:

Vaka Đurovića bb

81000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt

Menadžment Zavoda:

Telefon: +382 (0)20 226 081

Fax: +382 (0)20 226 082

e-mail: kontakt@zhmp.me

PIB: 02779773